|

Wittechocoladepistachekoekjes

Posted on Saturday, 18 October 2008 at 10:10.

DSC_6456.jpg

Last week I made Simply Recipes’ Pistachio White Chocolate Chip Cookies. Struggling with converting the US quantities to metric quantities, the heaps of dough—once in the hot oven—melted together to form one thick layer of cookie. After the 10 minutes, the dough was still pretty soft, but remembering my earlier experiences with baking cookies, I fought the urge to leave them any longer in the oven and let them cool.

The result wasn’t so bad — they were still softer and more buttery than your usual cookie, but quite edible, and received quite well amongst flatmates and coworkers. I wanted to try again, though.

So yesterday I made another batch, this time adding more flour and using havermout instead of cruesli. And they came out just perfect!

Here is my version of the recipe, in Dutch:

  1. Verwarm de oven voor; gasoven stand 1.
  2. Met een elektrische mixer, mix 100 g boter (op kamertemperatuur), 100 g suiker en 100 g bruine basterdsuiker tot een massa.
  3. Voeg toe: 1 ei, 1 eetlepel melk en 1 zakje vanillesuiker en mix weer tot een gladde massa.
  4. Voeg langzaam toe: 175 g bloem, 1 theelepel bakpoeder, 1 snufje zout en een halve mok havermout.
  5. Schep erdoor: 100-150 g pistachenoten, 150 g witte chocolade in brokjes.
  6. Schep hoopjes deeg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Zorg voor ruim voldoende ruimte (7+ cm) tussen de hoopjes, want ze smelten een beetje en worden platter. Met deze hoeveelheid heb ik 3x een ovenplaat bekleed.
  7. Leg ter decoratie 1 of 2 losse pistachenoten bovenop elk hoopje.
  8. Bak elke batch 9 minuten.

Comments

By arne on Saturday, 18 October 2008 at 17:13:

Lekker!
Overigens: als het een USA recept was, dan was het waarschijnlijk de bedoeling dat ze niet al te crispy uit de oven komen; volgens mij houden de locals hier van sloffe koekjes.

By Martijn on Saturday, 18 October 2008 at 22:28:

Het schijnt dat de havermout ze slof houdt. Maar het bevalt erg goed moet ik zeggen.

By Kim on Thursday, 13 November 2008 at 20:03:

Ziet er lekker uit!!!

Groetjes,

Kim

By boB on Monday, 01 December 2008 at 07:55:

Als deze nog lekkerder zijn dan die op kantoor, dan ga ik het zeker eens maken.
Dank voor het recept!

Leave a comment!

Martijn loves to receive comments! Add yours by filling out the fields below.